Tajpan pustynny

tajpan pustynny

Nie bez powodu Australia słynie z tego, że żyją tu najbardziej jadowite odmiany różnych gatunków zwierząt. Tak jest również w przypadku węży. Najjadowitszy żyje właśnie w Australii i jest to tajpan pustynny, który swoją sławą przewyższa nawet kobrę. To zwierzę, które naprawdę może przestraszyć. Tajpan pustynny należy bezapelacyjnie do najgroźniejszych wężów żyjących na ziemi. Jest on nawet nazywany mordercą, bo spotkanie z nim może skończyć się dla człowieka śmiercią. Co ciekawe jednak, jego sława nie wynika z liczby ofiar, które ma na swoim koncie, a jedynie z siły potencjalnego zagrożenia. Faktem jest, że jad tego węża jest niszczycielski dla organizmu człowieka. Uratowane osoby po ukąszeniu przez tajpana są leczone bardzo długo, a wyleczenie ich nie jest możliwe bez szybkiego zastosowania antidotum. Hospitalizacja nie jest łatwa i może trwać całe miesiące. Dlatego też to właśnie tajpan pustynny jest uważany za najjadowitszego węża lądowego. Udowadniają to kolejne badania nad zwierzęciem. Tajpan pustynny wytwarza jad, który prowadzi do zgonu w bardzo szybkim tempie – nawet kilkudziesięciu minut. To potęguje strach przed zwierzęciem. Człowiek ugryziony przez tajpana może po prostu nie zdążyć dostać się pod opiekę lekarską. Dawka jadu wstrzykiwana przez tajpana nawet przy jednokrotnym ukąszeniu jest dużo wyższa, niż ta potrzebna do zabicia pojedynczego człowieka. Szacuje się, że mogłaby zabić nawet stu ludzi. Poza tym długie i ostre zęby tajpana sprawiają, że przy ugryzieniu trucizna szybciej dostaje się do krwioobiegu ofiary. Dlatego też ukąszony człowiek nie przeżyłby bez natychmiastowej hospitalizacji. Jest jednak i druga strona medalu. Tajpan pustynny jest wprawdzie śmiercionośnym i niezwykle jadowitym zwierzęciem, ale wcale nie jest agresywny. Atakuje tylko w ostateczności, dużo częściej posiłkuje się ucieczką. Poza tym jest powolny i w ogóle unika kontaktu z kimkolwiek. Jest zdecydowanym samotnikiem. Dlatego też, choć groźne, to ukąszenia tego węża są bardzo rzadkie. Jak sama nazwa wskazuje, tajpan pustynny zamieszkuje pustynie, a dokładnie pustynne i niezamieszkałe rejony Australii. Niełatwo go więc spotkać, a i trudno wyobrazić sobie powód, dlaczego ktoś w ogóle chciałby go poszukiwać. Inna sprawa, że też niełatwo go wypatrzyć. Tajpan pustynny ma brązowy kolor, czasem z odcieniami zieleni, czasem czerwieni. Jego ubarwienie zmienia się, zależnie od pory roku. I tak latem jest jasnobrązowy, słomkowy. Natomiast zimą przybiera kolor ciemniejszego brązu. Niezależnie jednak od pory roku doskonale wtapia się w otoczenie. Jeśli chodzi o rozmiar tajpana – to stosunkowo duży wąż. Jego długość, zarówno w wypadku samców, jak i samic, może sięgać 2 metrów. Chowa się jednak w norach i rozpadlinach, nie rzuca się w oczy. Jego populacja nie jest stała, zwiększa się, gdy zwiększa się liczba gryzoni w okolicy. Bo wąż ten uważa je za przysmak. Żywi się właśnie małymi gryzoniami, głównie szczurami i myszami. Dla człowieka w tym względzie jest więc pożyteczny.

Dodaj komentarz