Grizzly

Niedźwiedź brunatny to gatunek drapieżnego niedźwiedzia, który zamieszkuje tereny północnej półkuli: Azję, Europę oraz Amerykę. Podgatunek tego zwierzęcia o nazwie grizzly zdobył sławę jako groźny drapieżnik również dla człowieka. Takim znamy go z filmów i książek. To zresztą faktycznie imponujących rozmiarów zwierzę. Długość ciała sięga aż trzech metrów, a ciężar – 700 kilogramów. Niestety wbrew powszechnym opiniom, to nie grizzly zagraża człowiekowi, a odwrotnie. Dziś te zwierzęta można spotkać jedynie w wybranych rejonach świata, w tym na Alasce, w parku Yellowstone, w Kolumbii Brytyjskiej i Jukonie. O problemach związanych z zagrożeniami dla tych imponujących zwierząt opowiada film dokumentalny reżysera Wernera Herzoga pod tytułem „Grizzly Man”. Film ten opowiada historię słynnego obrońcy zwierząt Timothy’ego Treawella, który przez lata zdobywał materiały filmowe na Alasce temat życia niedźwiedzi grizzly w ich naturalnym środowisku. Równocześnie prowadził on szeroko zakrojone działania na rzecz obrony praw tych zwierząt. Jego bardzo medialne zachowania i działania spotkały się zarówno z ogromnym zainteresowaniem, jak i krytyką. Obrońcy praw zwierząt twierdzili nawet, że działania Treawella bardziej zagrażają i szkodzą zwierzętom, niż pomagają. Również dlatego, że zbliżał się on zbytnio do grizzly, wbrew prawu je chroniącemu. Historia jest o tyle kontrowersyjna, że bohater filmu ostatecznie zginął w nie do końca wyjaśnionych okolicznościach, prawdopodobnie zaatakowany przez dzikie zwierzęta. Mimo swej sławy grizzly nie jest jednak największym przedstawicielem gatunku niedźwiedziowatych. Należy do niech tak zwany kodiak, którego masa ciała sięga do 100 kilogramów więcej niż niedźwiedzia grizzly. Niedźwiedzie są wszystkożerne, mają duże, groźne siekacze i kły, ale także płaskie trzonowce, dzięki czemu radzą sobie zarówno z pożywieniem w postaci mięsa, jak i roślin. Grizzly częściej jednak jedzą rośliny, ewentualnie sięgają po padlinę, niż atakują zwierzęta. Niemniej polują, zarówno na większe, jak i na mniejsze ssaki. Umożliwiają im to długie, niewysuwalne pazury na łapach, których niedźwiedzie używają przy polowaniu, walce, a także do kopania. Grizzly poruszają się zazwyczaj na dwóch łapach, powoli. Jednak w razie konieczności potrafią poruszać się na dwóch łapach, oraz dość szybko biegać. Wciąż największym zagrożeniem dla niedźwiedzi, zwłaszcza tak dużych jak grizzly, jest człowiek. Szczególnie dlatego, że jego działalność i obecność, mocno organiczna tereny, na których może swobodnie żyć i polować niedźwiedź. Zwierze to potrzebuje terenu od 50 do kilku tysięcy kilometrów kwadratowych. Tymczasem wszechobecna sieć dróg i osiedla ludzkie uniemożliwiają niedźwiedziom swobodne życie w niezmienionych warunkach. Dodatkowym zagrożeniem są nielegalne polowania. Grizzly został już oficjalnie wciągnięty na listę zwierząt zagrożonych wyginięciem. Dziś zniknął on już z wielu zamieszkiwanych niegdyś terenów. Można go spotkać tylko w rejonach chronionych lub trudno dostępnych i niezamieszkanych.

Dodaj komentarz